Nuffnang

Khamis, 31 Oktober 2013

rosyam nor - Google Blog Search

rosyam nor - Google Blog Search


<b>Rosyam Nor</b> & Ramli Sarip Bakal Bergelar Datuk? | Portal Hiburan <b>...</b>

Posted: 10 Oct 2013 09:04 AM PDT

Rosyam Nor & Ramli Sarip Bakal Bergelar Datuk?

Nama Rosyam Nor dan Ramli Sarip sememangnya sudah tidak asing lagi di dalam industri hiburan tempatan.

Walaupun kedua-duanya menceburi bidang yang berlainan, namun kehadiran mereka di dalam medan seni ini secara tak langsung telah menyumbang kepada kejayaan industri.

Dan petang semalam, OHBULAN! terbaca kemaskini di Twitter pelakon veteran, Fauziah Nawi yang mengucapkan tahniah kepada kedua-dua penggiat seni berkenaan kerana bakal menerima gelaran baru dalam hidup mereka.

Rosyam Nor & Ramli Sarip Bakal Bergelar Datuk?

Mereka berdua dipercayai bakal menerima Darjah Pangkuan Seri Melaka (DPSM) yang membawa gelaran Datuk dari kerajaan negeri Melaka pada hari ini.

Rosyam Nor & Ramli Sarip Bakal Bergelar Datuk?

Berita ini pastinya sungguh menggembirakan memandangkan Rosyam dan Ramli Sarip telah lama menapak di dalam industri dan dilihat sudah cukup layak untuk menerima gelaran tersebut.

Untuk pengetahuan anda, Ramli Sarip merupakan bekas kumpulan Sweet Charity dan kini lebih dikenali sebagai penggubah dan penerbit lagu selain bergerak solo jika terdapat undangan nyanyian.

Manakala Rosyam Nor pula adalah penerbit dan pelakon yang cukup berbakat. Kalau anda nak tahu, Rosyam pernah memenangi Anugerah Festival Filem Asia Pasifik sebanyak dua kali suatu masa dahulu.

Malah, lakonannya baru-baru ini di dalam filem KL Gangster 2 turut mendapat pujian dan respon yang baik dari penonton. Ini membuktikan bahawa bakatnya masih lagi diterima ramai.

Update Terbaru :

Sebentar tadi, Kosmo! melaporkan bahawa Rosyam atau nama sebenarnya Mohd. Noor Shamsuddin, 46, telah dianugerahkan Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM) manakala Ramli Sarip, 61, telah menerima DMSM Kehormat.

Tahniah pada kedua-duanya!

Ahmad Idham & <b>Rosyam Nor</b> Bakal Meriahkan Festival Drama KL <b>...</b>

Posted: 09 Oct 2013 09:13 PM PDT

Ahmad Idham & Rosyam Nor Bakal Meriahkan Festival Drama KL

Sempena ulangtahun ke-30, buat julung kalinya pihak stesen televisyen tempatan, TV3 dan TV9 bakal menganjurkan pertandingan festival drama yang dikenali sebagai Drama Festival Kuala Lumpur (DFKL) .

Festival yang bakal melibatkan pengarah dan penerbit berpengalaman seperti Rosyam Nor, Ahmad Idham, Isma Yusuf serta Erma Fatima ini dibuka untuk semua amatur yang mempunyai bakat dalam bidang pembikinan drama pendek.

Menurut Pengurus Besar Kumpulan, Pemasaran Kreatif dan Komunikasi, Media Prima Berhad, Puan Nini Yusof, tujuan utama pertandingan drama pendek ini diadakan adalah bagi mencari bakat baru untuk diketengahkan kepada penonton-penonton setia TV3 dan TV9.

Objektif utama pertandingan ini diadakan adalah untuk memartabatkan industri kreatif dan mencari bakat-bakat baru untuk diketengahkan kepada orang ramai.

Tambahan pula, sekarang ini kita lihat ramai yang suka memuat naik video-video di laman YouTube. Jadi dengan adanya pertandingan seperti ini mereka bukan hanya dapat mengembangkan bakat, malah drama yang terpilih itu akan di siarkan di TV3 mulai awal tahun depan.

Ahmad Idham & Rosyam Nor Bakal Meriahkan Festival Drama KL

Pn Nini (kiri) bersama barisan pengarah dan penerbit terkenal

Sempena mencari bakat baru untuk festival drama ini, pihak TV3 dan TV9 bakal mengadakan siri jelajah mereka di beberapa institut pengajian tinggi yang terpilih dan sepanjang siri penjelajahan tersebut, pihak stesen TV terbabit akan turut mengadakan bengkel yang dikelola oleh speaker berpengalaman dalam industri pembikinan drama. Kesemua speaker ini akan berkongsi ilmu secara teori dan praktikal menerusi empat kategori berbeza iaitu dari segi pengarahan, penulisan, skrip dan lakonan serta kandungan dan muzik.

Pertandingan akan bermula pada 1 November hingga 30 Disember 2013. Hasil drama pendek yang dihasilkan perlu dihantar menerusi www.veedo.my.  Durasi yang diberikan adalah selama 5 minit dan kesemua drama tersebut mestiah menerapkan eleman kemasyarakatan seperti kehidupan, percintaan atau komedi.

Jadual penjelajahan di kampus-kampus terpilih :

  • 2 Disember 2013 – Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam & Universiti Selangor (UNISEL)
  • 4 Disember 2013 –  Akademi Seni Budaya & Warisan Kebangsaan (ASWARA) & Universiti Putra Malaysia (UPM)
  • 6 Disember 2013 – Kolej Universiti Shahputra (UCSA) & Kolej Antarabangsa IKIP
  • 10 Disember 2013 – Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu, Melaka & Universiti Multimedia Melaka (MMU)
  • 12 Disember 2013 – Universiti Tun Hussein Onn (UTHM) Johor & Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Johor
  • 16 Disember 2013 – Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang.

Tiada ulasan:

Catat Komen