Nuffnang

Sabtu, 30 Jun 2012

Erul af - Google Blog Search

Erul af - Google Blog Search


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>Erul af</b> - Google Blog Search

Posted: 25 Jun 2012 09:37 PM PDT


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>Erul af</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Apr 2012 09:24 PM PDT


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>Erul af</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Mar 2012 02:30 PM PST


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>Erul af</b> - Google Blog Search

Posted: 09 Mar 2012 09:08 PM PST


Diary Of Somaii

Posted: 09 Mar 2012 02:36 PM PST

make-up tutorial for Malaysian (Korean Style)

Friday, 9 March 2012 @ 14:36

Annyeong haseyo ! Hehe . I'm not a fan of Erul AF tuu yerr . His pronunciation pun salah . setiap kali dia sebut tuu "annyeong haseyo" , tak pernah sampai kat telinga aku . yang sampai is "ani jual sayorr" . Kepada peminat Erul tuu sorry laa ehh , semua pun ada pendapat masing-masing kan . So do I .

Back to the topic , now imma teach you all cara-cara untuk wear make up style ala-ala Korean. First of all , this is not hundred percently from me .. Secondly , as i said "ala-ala" . so yeah , we are Malaysian . Kulit orang Malaysia ni berbeza dengan kulit orang Korea . Get what I mean ? Good .

I purposely buat ni tutorial bersebab tau . nak tau kenapa ? sebab zaman sekarang ni makin hari makin ramai gadis-gadis comel yang suka guna make up tebal sampai sepuluh inci . rupa  pun dah macam mama orang . =.="

So tutorial ni sangat sesuai bagi gadis belasan tahun yang comeyyy macam korang . kembang leteww . hehehe ~

 Korang kenal tak kat dua orang unnies kat atas tuu ? dua-dua pun pernah jadi girlfriend Lee Min Ho , kan ? haha . yang atas tuu dah jadi bekas girlfriend LMH . Yang bawah tuu , hanya dalam lakonan je lah . haha . Cantik tak dorang ? Neway ...

so , what will you all NEED :

  • Compact Powder *sebaik-baiknya pilih laa yang OIL CONTROL dan yang mirip dengan warna kulit korang ( how to choose ? try tepek kat BELAKANG tapak tangan korang tuu ) :)
  • Blusher *pilihlah yang bersesuaian , yang warna dekat-dekat dengan warna kulit korang macam mocha colour or milky chocolate punya tona . kalau yang nak guna warna pink tuu , pilih laa yang sweet-sweet colour . taknak yang terlebih deep pink ekk . noo ~ i repeat , NO .
  • Eyebrow Pencil *korang carilah yang korang rasa sesuai . cari mengikut warna rambut korang , to make it look more natural .
  • Eyeliner & Mascara *pilihlah yang warna brown or black . and yes , kalau boleh pilih yang WATERPROOF supaya makeup tak comot .
  • Lipstick *warning! pilih yang LIGHT COLOUR dan bersesuaian dengan anda . and NO MATTE . itu akan menyebabkan bibir korang kering , kalau korang nak juga guna jenis matte sila guna LIPBALM sebelum apply matte . :) pilihlaa yang moist .

now let's START:

  1. Apply  Compact Powder rata kat muka korang , jangan laa tebal-tebal sangat . Apply more kat kelopak mata , baby hair , and sekitar leher korang . Kalau korang nak guna foundation pun boleh jugak , tapi sebaiknya untuk kulit teenage macam korang sebaiknya tak payah laa... 
  2. Apply  Eyebrow Pencil kat kening korang . JANGAN tekan pensel tuu , just condongkan pensel tu and apply macam korang sketching selalu tuu . and if korang apply terlalu tebal , korang akan end up kelihatan macam orang tengah marah . so the tips is korang apply tebal sikit kat bahagian dalam and apply nipis sikit kat luar , as I said , SKETCH .
  3. Sapukan Blusher kat tulang pipi korang a.k.a cheekbone korang tuu . How ? try to apply dari bawah ke atas . then apply jugak kat batang hidung korang tuu , dari atas ke bawah supaya nampak mancung gitu . and bahagian dahi korang dari kiri ke kanan . 
  4. Guna Eyeliner korang tuu . lepas tu baru guna Maskara dengan cara memandang ke atas . :)
  5. Lastly , pandai-pandai lah korang guna Lipstick korang tuu yer . hehe .and again , not to much :) 

Sudah baca harap komen lah ehh . teehee . tapi sini tak dapat komen lah , korang just type kat my cbox lah ehh . lagi pun saya belum ada mood nak buat kotak komen tuu . so kalau ada yang tak puas hati pasal Erul tuu or anything pasal tutorial ni ke , hehe , tell-tell laa kat cbox . 

p/s : IF YOU ALL HAVE ANY REQUEST FOR HAIR AND BEAUTY TUTORIALS JUST LEAVE YOU MESSAGES KAT CBOX . I REALLY REALLY REALLY ENJOY TO HELP YOU ALL .

thanks for sticking around , till then , annyeong ! xoxo's

Tiada ulasan:

Catat Komen