Nuffnang

Selasa, 27 November 2012

kumpulan Jinbara - Google Blog Search

kumpulan Jinbara - Google Blog Search


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Nov 2012 01:09 PM PST


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 12 Oct 2012 12:00 AM PDT


Berita terkini <b>kumpulan</b> rock terkenal <b>JINBARA</b> tidak bimbang <b>...</b>

Posted: 12 Oct 2012 06:43 PM PDT

PEREDARAN aliran muzik di seluruh dunia kini dilihat semakin berkembang dengan pesat dan kehadiran bakat baru memperjuangkan muzik mereka yang tersendiri sememangnya memberikan warna-warni dalam industri hiburan.

Di Malaysia juga turut merasa tempiasnya apabila bakat baru yang hadir dengan pelbagai idea yang lebih kreatif kini boleh dikatakan semakin berani tampil mengetengahkan kebolehan mereka.

Maka tidak hairanlah perkembangan itu sedikit sebanyak mempengaruhi cita rasa peminat yang kini lebih gemar memilih aliran muzik baru yang lebih segar seperti 'electropop, dance, electro house' dan sebagainya.

Namun bagaimana pula dengan nasib penyanyi dan kumpulan yang sudah lama berkarya dalam industri ini? Adakah nama dan bakat mereka akan terus dilupakan?

15 tahun memperjuangkan muzik yang dibawa, kumpulan yang suatu ketika dulu popular dengan lagu Farhana (Puteri Bumi Kenyalang), Jinbara tidak pernah bimbang dengan keadaan itu malah mereka menganggap ia sebagai satu perkembangan yang positif.

Menurut Mohd Jeffry Johari, 38, atau Cepot, kehadiran muzik yang pelbagai seperti hari ini adalah satu petanda baik yang sedang berlaku dalam industri muzik tempatan.

"Kami tidak lihat perkembangan ini sebagai satu masalah buat kami kerana bagi saya, kita memerlukan genre muzik yang berbeza untuk memeriahkan lagi industri muzik dan sebagai seorang penggiat seni, kita seharusnya bersedia dengan perkara ini.

"Kami mengambil perkara itu sebagai satu cabaran untuk bersaing secara sihat supaya nama Jinbara akan terus kekal dalam industri ini.

"Kami percaya pada rezeki Jinbara. Apa yang penting kami mahu teruskan perjuangan sebagai tanda penghargaan buat peminat yang tidak jemu-jemu menyokong kami sehingga ke hari ini," katanya.

Persembahan di luar bandar

Mungkin ramai yang tertanya-tanya ke manakah hilangnya kumpulan ini kerana kemunculan mereka jarang dilihat menerusi kaca televisyen.

Namun pada hakikatnya, kumpulan yang terdiri daripada lima anggota iaitu Syamsul Bakhtiar Zakaria (Tia – Vokalis),

Mohammad Jeffrry Johari (Cepot – Gitaris), Abdul Halim Hassan (Anjang – Gitaris), Mohd Nizam Mohd Nor (Akin – Bass) dan Shahrin Sabudin (Ahtan – Drum) sehingga kini masih lagi bergerak aktif membawa muzik mereka.

Menurut Cepot, walaupun jarang tampil dengan sebarang program mahupun rancangan hiburan di televisyen, namun rezeki membuat persembahan pada majlis-majlis tertentu begitu menyebelahi mereka.

"Alhamdulillah, kami sering mendapat tawaran buat persembahan untuk menghiburkan peminat yang berada di luar bandar Kuala Lumpur.

"Kalau boleh, kami tidak mahu terlepas satu pun tawaran seperti itu kerana peluang untuk menghiburkan peminat di luar bandar mungkin jarang-jarang. Lagi pun bukan senang mahu menghiburkan peminat secara langsung di luar bandar," katanya.

Menyentuh mengenai masa, Cepot mengatakan walaupun ke semua anggota kumpulan sibuk dengan komitmen masing-masing, mereka tetap akan bersatu menguruskan masa dengan baik supaya aktiviti nyanyian dapat berjalan seperti biasa.

"Pada kebiasaannya, kami akan diberitahu awal sama ada perlu membuat persembahan di mana-mana majlis. Jika ada tawaran kami akan meluangkan masa bersama untuk menjalani latihan.

"Kami akui bukan mudah sesebuah kumpulan untuk bertahan dalam industri ini. Keserasian dan persefahaman amat penting bagi memastikan anggota kumpulan terus berkekalan," katanya.

 Kecewa cetak rompak

Berkongsi cerita mengenai perjalanan Jinbara dalam industri hiburan sejak 2001 hingga kini, Cepot mengakui pengalaman mereka yang bermula dari bawah sememangnya penuh dengan pelbagai cabaran.

Katanya, sehingga kini mereka masih lagi belum merasai kepuasan yang diidamkan dalam karier nyanyian.

"Pada kami, selagi gejala cetak rompak masih mendapat perhatian peminat muzik tempatan, selagi itulah kami belum mencapai kepuasan.

"Jika peminat terus menyokong cetak rompak, itu bermakna mereka masih belum tahu menilai dan menghargai karya kami dengan sebaik mungkin," katanya.

Tambahnya, kewujudan pihak yang tidak bertanggungjawab mencuri hasil karya daripada titi peluh artis buat mereka memendam rasa dan kecewa dengan gejala tidak sihat itu.

"Walaupun kecewa, tapi tidak bermakna kami akan berputus asa memperjuangkan muzik kami selagi termampu. Saya mahu semua peminat membuka mata untuk lebih menghargai karya semua penyanyi yang ada.

"Mesej yang sama juga turut kami bawa kepada peminat ketika menerima undangan mahupun tawaran membuat persembahan di luar bandar dan mengharapkan ia akan beri kesan yang positif," ujarnya.

Kolaborasi Metal

Menyentuh mengenai perkembangan buah tangan terbaru mereka 'Kolaborasi Metal' yang telah dilancarkan sejak Jun lalu, Cepot yang turut terlibat dalam lagu 'Hilang' sebagai vokalis mengatakan setakat ini penjualan album tersebut mendapat sambutan yang menggalakkan daripada peminat.

"Kami bersyukur dengan rezeki yang ada dan sambutan yang diberikan oleh peminat setia kami sememangnya tidak menghampakan.

"Setakat ini kami masih lagi belum mendapat sebarang maklumat terbaru mengenai penjualan album kami yang sebenar dari pada pihak Warner Music Malaysia, namun berdasarkan jumlah muat turun lagu 'Milik Siapakah Gadis Ini' telah mencecah 50 ribu," katanya.

Selain daripada itu, Jinbara difahamkan bakal beraksi membuat persembahan pada malam Piala Malaysia yang akan berlangsung pada 20 Oktober ini di Stadium Shah Alam.

BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Nov 2012 01:57 PM PST


Media Shah Alam – PHOTO TERKINI <b>KUMPULAN JINBARA</b> <b>...</b>

Posted: 02 Jul 2012 08:35 PM PDT

Jinbara -Kumpulan ini sedang mengadakan latihan untuk persembahan di Kuala Lumpur beberapa hari lagi,Antara yang hadir semasa sesi latihan ,Anjang,Hakim.Atan,Chepot,Manakala Tiar penyayi kumpulan ini tidak dapat hadir kerana ada urusan, Peralatan muzik disediakan oleh pertubuhan bukan Kerajaan "Persatuan Kebajikan Shah Alam" syabas Jinbara dan "Persatuan Kebajikan Shah Alam" Media Shah Alam sempat merakam beberapa foto untuk tatapan para peminat Jinbara,,,,,,,

See more here:
PHOTO TERKINI KUMPULAN JINBARA-LATIHAN MUZIK

Use this unique QR (Quick Response) code with your smart device. The code will save the url of this webpage to the device for mobile sharing and storage.

BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Jun 2012 12:00 AM PDT


Gosip Artis Malaysia: Lagu Lama <b>Jinbara</b> Bakal Dapat Sokongan <b>...</b>

Posted: 28 Jun 2012 06:15 PM PDT

KUALA LUMPUR: Kumpulan Jinbara yang popular menerusi lagu Zakiah yakin dengan langkah merakamkan kembali lagu lama yang diperbaharui semula kerana trend itu dilihat mampu memenuhi selera peminat.
Vokalis kumpulan itu, Tiar menjelaskan, dengan cara sedemikian mereka dapat menunjukkan rasa penghargaan kepada komposer dan penyanyi asal selain mempopularkan kembali lagu lama dalam versi rock klasik.
"Seperti lagu Zakiah ia berjaya dijual secara digital sebanyak 1.5 juta dan itu adalah bukti kuat bahawa peminat dan pendengar boleh menerima lagu lama yang diberi nafas baru.
"Malah bukan Jinbara sahaja, artis lain yang buat perkara sama turut diterima baik. Jadi kami tidak lihat ia sebagai masalah," ujarnya pada majlis pelancaran album terbaru mereka berjudul Kolaborasi Mental di sini pada Khamis.
Tambah Tiar, setakat ini mereka belum lagi menerima kritikan negatif atau tuduhan seperti merosakkan lagu asal yang dirakamkan mereka.
Dalam pada itu, Tiar memberitahu, album terbaru yang memuatkan lima buah lagu itu turut memperlihatkan kolaborasi mereka bersama-sama artis baru seperti Awi Rafael, Fiq, Cdin Taxi dan penyanyi terkenal iaitu Ramli Sarip.
Tiar memberitahu, proses pemilihan lagu lama yang ingin dirakamkan semula tidak sukar dibuat kerana mereka telah berbincang bersama syarikat rakaman Warner Music.
"Percaya atau tidak kami menyiapkan album ini hanya dalam masa 10 hari sahaja dan cukup mudah bekerja dengan semua artis yang terlibat," ujarnya.
Sementara itu, Tiar memberitahu, Jinbara memilih lagu popular Allahyarham Sudirman iaitu Milik Siapakah Gadis Ini sebagai single pertama mereka.
Katanya, lagu yang diubah menjadi versi rock klasik itu dirakamkan bersama Fiq yang disifatkan mempunyai keupayaan vokal cukup mantap.
"Kami memilih lagu tersebut juga adalah sebagai salah satu cara untuk memperingati pemergian Allahyarham 20 tahun lalu dan diharap ia akan digemari pendengar," katanya.
Selain lagu tersebut Jinbara turut merakamkan kembali lagi Mata Hitamku duet bersama Ramli Sarip, Oh!Mama Saya Mahu Kahwin, Chinta dan Hilang.
Album berkenaan telah pun berada di pasaran sejak Khamis.
Dalam perkembangan lain, Jinbara akan mengadakan satu persembahan khas untuk peminat mereka pada 6 Julai depan bertempat di Sixty3 Club, Hotel Sheraton Imperial di sini.
Menerusi persembahan itu, peminat akan dihiburkan dengan lagu-lagu popular mereka selain beberapa artis jemputan lain.
Peminat boleh mendapatkan tiket persembahan itu dengan harga RM25 di pintu masuk Sixty3 Club pada hari persembahan.

- ---

BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Mar 2012 12:00 AM PST


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Mar 2012 12:00 AM PST


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Apr 2012 01:11 PM PDT


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Mar 2012 12:00 AM PST


BLOG-BLOG HIBURAN: <b>kumpulan Jinbara</b> - Google Blog Search

Posted: 10 Mar 2012 01:32 PM PST


3000 gamatkan malam puisi | N9 Kini - Portal Berita Negeri Sembilan

Posted: 09 Mar 2012 05:10 PM PST

GAMBANG: 10 Mac – Lebih 3,000 penonton membanjiri Malam Puisi Riong Berita Harian (BH)-Universiti Malaysia Pahang (UMP) yang diadakan di Kompleks Sukan UMP Kampus Gambang, di sini, malam tadi.

AKSI Daing Nasir ketika mempersembahkan puisi pada Malam Puisi Riong BH-UMP 2012 di Gambang, Kuantan, malam tadi.

Acara bertema 'Menjana Minda Mentransformasi Belia: Suara Hati Generasi Muda' itu menampilkan persembahan Naib Canselor UMP, Prof Datuk Dr Daing Nasir Ibrahim dengan puisi Wasiat Perjuangan dan Pengarang Pendidikan Berita Harian, Muhd Yusuf Abu Bakar dengan puisi Wajah Pemuda.

Pentas Malam Puisi Riong BH-UMP dibuka dengan persembahan oleh penggiat seni Pahang, Roslan Madun, menerusi sebuah lagu puisi berjudul Inong-inong sebelum pelawak terkenal tanah air, Sabri Yunus, mengambil alih pentas sebagai pengacara majlis seterusnya menggamatkan suasana dengan mendeklamasikan puisi humor berjudul Mat Three Four.

Pentas seterusnya menyaksikan persembahan syair oleh penerima Anugerah Penulisan Asia Tenggara (SEA Write) 2004, Dr Zurinah Hassan berjudul Selamatkan Anak-anak Kita; gurindam oleh Penerima Anugerah SEA Write 2005, Abdul Ghaffar Ibrahim (Gurindam Negara Bijak) dan Teromba oleh Ketua Jabatan Kesusasteraan Melayu, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI), Datuk Dr Mohd Rosli Saludin (Wahai Anak Muda).

Acara dihangatkan dengan persembahan Juara Akademi Fantasia 2011, Hazama dan vokalis kumpulan Jinbara, Shamsul Bakhtiar Zakaria atau Tia disusuli persembahan juara rancangan realiti Imam Muda Musim Kedua, Mohd Hassan Adli Yahaya @ Yahuza, yang menyampaikan persembahan monolog selain persembahan penulis dan penyanyi lagu puisi, Wani Ardi.

Tidak ketinggalan mendeklamasikan puisi dalam acara itu ialah Timbalan Naib Canselor Akademik dan Antarabangsa UMP (Akademik), Prof Dr Badrulhisham Abdul Aziz; Penolong Naib Canselor Hal-Ehwal Pelajar dan Alumni universiti berkenaan, Prof Dr Yuserrie Zainudin dan wakil Majlis Belia Malaysia (MBM), Ifhamuddin Mohamed.

Acara yang turut mendapat kerjasama MBM dan Persatuan Wanita UMP (MATAHARI) itu turut dianjurkan sebagai sebahagian program pengisian sambutan ulang tahun ke-10 UMP yang disambut pada tahun ini.

Tiada ulasan:

Catat Komen