Nuffnang

Isnin, 16 April 2012

Azhan Rani - Google Blog Search

Azhan Rani - Google Blog Search


<b>Azhan Rani</b> jadi hantu pocong dalam Amukan Pocong

Posted: 03 Mar 2012 09:48 AM PST

Pelakon Azhan Rani menghantui penonton dengan Amukan Pocong yang bakal disiarkan mulai 15 Mac ini di TV3.

"Saya kini merindui manusia, sudah hampir sebulan asyik jadi hantu, rutin hidup saya pun sudah macam hantu, siang tidur dan malam berjaga, sudah tak normal," katanya berseloroh.

Seronok dibungkus watak pocong, Azhan tidak kesal jika ada pandangan mentafsir drama seram, khususnya hantu pocong sebagai klise.


"Ini drama kedua saya mainkan watak seram, sebelum ini dalam drama Sumpahan Orang Minyak, ini pertama kali saya jadi pocong. Ia mungkin klise bagi orang lain tapi tidak buat saya. Saya seronok menerokai dunia hantu itu sendiri.

"Pocong selalunya dilihat berbalut kain kapan dan melompat-lompat, tapi ia berlainan kali ini," ujarnya yang melakonkan watak Long Husin yang bertukar menjadi pocong akibat penangan ilmu hitam.

Satu fakta yang menarik, sepanjang 13 episod, hanya pada episod permulaan sahaja dia menjadi manusia. Dia tidak akan berdialog, memberi reaksi mahupun tampil sebagai manusia sehingga ke akhir cerita.

"Orang kata sesiapapun boleh jadi pocong, tapi itulah cabarannya. Setiap kali masuk ke lokasi, saya kena tadah muka lebih sejam untuk disolek jadi hantu. Bukan itu sahaja, kalau tidak tahan berbungkus sementara menunggu babak berikutnya, balutan di badan kena dirungkai dan dibalut semula. Kerjanya memenatkan tapi saya sangat seronok.

"Saya kena rogol 13 orang anak dara sunti tapi malangnya, semua anak dara itu tidak sukakan saya bahkan ada yang tidak sempat pun untuk berborak panjang di lokasi," cerita Azhan yang sangat mengagumi tenaga serta kreativiti pihak produksi yang diterajui oleh Aidilfitri Mohamad Yunos yang bertindak sebagai pengarah.

Selain Azhan, Amukan Pocong turut membariskan lakonan mantap Ezany, Iqram Dinzly, Neelofa, Nabila Huda, Farlyna Idris, Sharifah Sakinah, Elly Mazlein, Namron, Siti Elizad dan Liza Abdullah.

Tiada ulasan:

Catat Komen